Lilian Kranenburg recenseert Land of Big Numbers door Te-Ping Chen

Deze recensie werd op 25 mei 2021 geplaatst op China Crowdblog2025

“In tien verhalen, die zich voornamelijk afspelen in China, brengt de Chinees-Amerikaanse schrijfster en journaliste Te-Ping Chen een wijd spectrum van situaties tot leven waarin Chinese burgers zich, in meerdere of mindere mate, staande houden te midden van de uitdagingen van de moderne samenleving. Met dit debuut combineert zij kennis over China met talent voor schrijverschap. De verhalen zijn beeldend en met subtiliteit opgetekend, de plots soms verrassend, steeds met een ondertoon van menselijke nietigheid, verlies, schaamte en spijt, maar ook van hoop en moed. Tegelijk verweeft zij fantasie met werkelijkheid, waardoor gebeurtenissen soms iets van een fabel hebben.

De verhalen spelen zich af in de grote stad en op het platteland, op een metrostation en in een bloemenzaak. Twee verhalen vinden in Amerika plaats. De settingen zijn sterke ondersteuners voor de gebeurtenissen in de levens van de mensen om wie het gaat. Sommige verhalen lijken eenvoudig terwijl de diepere boodschap ernstig is: de mens die onder druk zijn gedachten aanpast, de burger die zijn eigen morele kompas volgt in weerwil van de gewenste mores, de acceptatie van het lot dat men is deelgevallen en het soms uitzichtloze of nutteloze bestaan. En toch zijn veel van de karakters ook sterk – enkelen weten juist om te gaan met existentiële levensvragen en de onbuigzaamheid van het bestaan”.

Lees hier verder.

Land of Big Numbers, Te-ping Chen, Houghton Mifflin Harcourt februari 2021, 256 pag., paperback €16,99, ook verkrijgbaar als e-book, ISBN: 9780358272557.  Nog niet in het Nederlands vertaald.

 

https://china2025.nl/te-ping-chen-land-of-big-numbers-recensie/

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply