Op weg naar Starfish Fosterhome Xi’an

Throwing StarfishVandaag vertrekken mijn zoon Louis (16 jaar) en ik naar Xi’an in China.  De stad trekt toeristen vanuit de hele wereld aan die het terracotta leger van keizer Qin Shi Huangdi willen bezoeken.  Maar ons doel is om naar het  Starfish Fosterhome  te reizen om vrijwilligerswerk te doen.  Starfish is een weeshuis voor baby’s van nul tot vier jaar; de meeste kinderen zijn met en ‘defect’ geboren, veelal lijden zij aan schisis of spina bifida (volksmond: hazenlip en open ruggetje).  Het kindertehuis zorgt er voor dat deze jonge en kwetsbare wezen medische verzorging ontvangen, zodat zij het adoptie circuit in kunnen.

Het unieke van dit weeshuis is dat het mogelijk is om vrijwilligerswerk uit te voeren.  Opgericht door de Amerikaanse Amanda de Lange in 2005, heeft het weeshuis inmiddels aan meer dan 170 kinderen een veilige haven weten te bieden.  Vrijwilligers van buitenaf blijken nodig te zijn om tegemoet te kunnen komen aan de grote behoefte aan persoonlijke en tactiele aandacht van de baby’s en peuters.  De lokaal, betaalde krachten zijn onmisbaar.  En toch vraagt Starfish om vrijwilligers – de meesten zijn afkomstig uit het buitenland.  Adoptie aanvragen komen voornamelijk uit het buitenland, ofschoon hier een lichte kentering in lijkt te komen.

Louis en ik gaan met open vizier.  Met een verpleegkundige opleiding in het vooruitzicht zullen de ervaringen die hij zal opdoen ongetwijfeld bijdragen aan zijn mensbeeld en instelling om mensen te willen helpen.  Zelf ben ik benieuwd naar dit onderdeel van de Chinese samenleving waar minder over wordt gerapporteerd.  Sinds 1983 kom ik in China.  Ik vind het belangrijk een steentje bij te dragen aan een land waar ik zoveel boeiende voeding uit heb gekregen en vrienden voor het leven heb gemaakt.  En, een land waar ik met mijn bedrijf ChinaMoves Nederlandse ondernemers wegwijs maak in o.a. de zakelijke cultuur.  Maar, hoe kijkt men aan tegen een Westerse vrouw die met haar zoon helemaal uit Nederland komt om in dit weeshuis te werken?   Zijn er Chinese vrijwilligers?  Kampt het weeshuis met chronisch geldgebrek?  En welke rol speelt de overheid?

Ik wil het graag allemaal weten.

Volg deze blog om een kijkje achter de schermen te nemen bij Starfish Fosterhome!

 

No comments yet.

Leave a Reply