Chinamoves Dutch Mindset Workshop in Chengdu

ChinaMoves Dutch Mindset Workshop Chengdu: voor Chinese employees en business partners van Nederlandse bedrijven

cursisten dutch mindset chengdu

Cursisten bespreken situatie scenario’s op de werkvloer

In vervolg op de succesvolle workshop ‘Dutch Culture’ in Dalian in maart van dit jaar, verzorgde Lilian Kranenburg van ChinaMoves voor NBSO Chengdu eenzelfde workshop voor business partners en werknemers van Nederlandse bedrijven in de Sichuanese hoofdstad. Het ging hier om een korte introductie over de herkomst van Nederlandse zakelijke en sociale ethiek, verschillen in time management aangevuld met situatie schetsen typerend voor die situaties waar de communicatie tussen beide zijden tot misverstand of consternatie kan leiden. Een dergelijke training houdt bovenal een spiegel voor – Chinese werknemers vertellen wat zij prettig en onprettig, zakelijk of onzakelijk vinden aan de Nederlandse manier van doen. Deze training gaf zij ook afzonderlijk aan de Chinese werknemers van het Consulaat Generaal Chongqing die op dat moment in Chengdu waren.

Lilian Kranenburg Chengdu

Lilian Kranenburg Chengdu

De Nederlandse cultuur is een goed voorbeeld van een ‘low context culture’, dwz een cultuur die expliciet communiceert en vooral taak, regel en afspraak gericht is. Deze staat vaak haaks op de ‘high context culture’ van China – en andere Aziatische landen, die juist mens en proces gericht is. De communicatie is hier juist impliciet; de luisteraar moet tussen de regels door lezen, want de boodschap kan voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Zo wordt het Chinese ‘wo kaolu yixia’ (ik denk erover na) door Nederlanders vaak letterlijk opgevat, zonder te beseffen dat het hier om een afwijzing gaat. De vraag “ als mijn Nederlandse baas zegt dat hij tevreden is met mijn werk, meent hij dat dan ook”? is ook een goed voorbeeld van hoe er getwijfeld wordt aan deze expliciete boodschap, omdat men niet gewend is die zo letterlijk te nemen.

IMG_0593De workshop aan de bedrijven werd gevolgd door DSM, Shell en KLM en een aantal MKB bedrijven zoals, onder andere, de Butler School, About Asia en Maxxelli. Geroemd wordt de Nederlandse openheid, evenals de gefocuste project gerichtheid en de wens ieders geluid te horen. De Nederlandse directheid is voor de meeste van deze deelnemers na verloop van tijd geen groot probleem meer, maar zoals men terloops aangeeft, wordt de ‘sensitieve geest’ van de Chinees af en toe op de proef gesteld. Opvallende aandacht aan hoe jammer men het vindt te ervaren dat (sommige) Nederlandse werkgevers weinig tijd lijken te hebben voor hun werknemers, met name buiten kantoortijd om, specifiek georganiseerd door de baas. Dit, zegt men, verhoogt de samenwerkingseffectiviteit immers. Het gevoel gewaardeerd te worden, mee te tellen en te behoren tot een organisatie die mensen voorop stelt, is daarmee direct een boodschap van HR executives aan hun Nederlandse bazen om vooral hier tijd en energie in te steken.

Trainer/coach Lilian Kranenburg van het trainings-en consultancy bureau ChinaMoves in Haarlem: “Deze trainingen leggen vaak bloot welke gebieden aandacht behoeven, zowel aan Nederlandse als aan Chinese zijde. Zo vergelijken Chinese werknemers voortdurend welke organisaties én concurrenten team-building exercities serieus nemen. Veel Nederlandse bedrijven hebben geleerd dat de sleutel tot het behoud van goed personeel voor een groot deel besloten ligt in de aandacht die het aan zijn Chinese mensen geeft. Zij die dat dus niet doen lopen het gevaar snel weer naar nieuw personeel te moeten zoeken.” Daarmee kan gezegd worden dat de Nederlandse modus operandi redelijk wordt begrepen en gewaardeerd, maar dat er ook ruimte is voor verbetering.

“It is really very helpful for us to take part in this kind of training. To recall some misunderstanding with Dutch colleagues, it is understandable easily for us now. For long terms concern,  to understand those culture differences can not only help us on working, but also on making friends, communication, day-to-day, etc”  Chinese cursist

minbuza_logoDit artikel verscheen ook in ‘Zakendoen in China” de digitale krant van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 12 november 2014.

 

No comments yet.

Leave a Reply