Dutch Mindset Workshop Qingdao: ‘Educate your boss’

DSC_1366In vervolg op de succesvolle workshops ‘Dutch Culture’ in Dalian en Chengdu en de cultuurtraining voor de staf van het Consulaat Generaal uit Chongqing vorig jaar, verzorgde Lilian Kranenburg van ChinaMoves voor NBSO Qingdao in april eenzelfde workshop voor business partners en werknemers van Nederlandse bedrijven gevestigd in de provincie Shandong. Het ging hier om een korte introductie over de achtergrond van Nederlandse zakelijke en sociale ethiek, verschillen in time management aangevuld met typerende situatieschetsen voor miscommunicatie en consternatie tussen beide zijden. Een dergelijke training houdt bovenal een spiegel voor – Chinese werknemers vertellen wat zij prettig en onprettig, zakelijk of onzakelijk vinden aan de Nederlandse manier van doen.

DSC_1361Tegen de Nederlandse nadruk op openheid, transparantie en gehechtheid aan geringe hiërarchische bedrijfsstructuren kunnen Chinese collega’s nog wel eens te hoop lopen. Als algemene stelregel geldt dat voor de meeste Chinezen instructies van bovenaf worden aanvaard en dat inbreng van ondergeschikten nauwelijks wordt aangemoedigd. Het Nederlandse bedrijfsorganisme daarentegen is juist sterk afhankelijk van de onderlinge uitwisseling tussen hoog en laaggeplaatsten en verwacht van haar werknemers persoonlijke contributies als inzicht en toetsing. De verschillende verwachtingen over het omgaan met instructies, uitvoering en eigen inzicht kunnen leiden tot lastige intermenselijke situaties. Maar voor een aantal van de deelnemers aan deze workshop heeft de Nederlandse werkomgeving bijgedragen aan de ontwikkeling van hun durf om initiatief te tonen en te nemen. Een deelnemer bekent zelfs niet meer terug te willen naar een traditioneel Chinese onderneming omdat hij zich daar nu te beperkt zou voelen in zijn bewegings- en beslissingsvrijheid.

DSC_1371Andere verwachtingen die Nederlandse bazen en collega’s hebben van hun Chinese werknemers is dat zij tijdig worden gewaarschuwd over mogelijke problemen en culturele faux pas. Een meerdere op een fout of vergissing wijzen blijft echter een lastig gegeven. In een wereld waar gezichtsverlies verstrengeld is met respect voor de oudere en meerdere kan deze hoop onbeantwoord blijven. Maar aan de hand van deze workshop zijn de deelnemers er nu van overtuigd dat het nodig is de Nederlandse werkgever te gidsen door het Chinese landschap van zakendoen. ‘Educate your boss’ was het mantra waarmee men huiswaarts keerde. Binnenkort kunt u mogelijk een corrigerend duwtje in de rug verwachten!

De workshop aan de bedrijven werd gevolgd door De Wild, van Uden, Mepro Metal Products, Yantai Inalfa Roof Systems, VMI Yantai Ltd, Gemeente Alkmaar en nog een aantal bedrijven werkzaam in sourcing en im/export.

Testimonial:

“I believe our staff all appreciated Lilian’s training and it had a good effect on them. It seems they immediately felt more comfortable with “us” and this makes cooperation more easy and trusting. The communication already has improved”! Kees Bout, General Manager De Wild, Rizhao

Trainer/coach Lilian Kranenburg van het trainings- en consultancy bureau ChinaMoves in Haarlem: “Deze trainingen leggen vaak bloot welke gebieden aandacht behoeven, zowel aan Nederlandse als aan Chinese zijde. Chinese werknemers en business partners houden van de openheid die Nederlandse collega’s hanteren, maar onze directheid blijft een bron van verbazing en regelmatige afschuw. Zo wordt er zelfs gemeend dat Nederlanders gezichtsverlies niet erg vinden, anders zouden zij niet zo direct zijn.” Daarmee kan gezegd worden dat de Nederlandse modus operandi redelijk wordt begrepen en gewaardeerd, maar dat er ook ruimte is voor verbetering van wederzijdse verwachtingen en interpretaties.

Dit artikel verscheen ook in  Zakendoen in China, de nieuwsbrief van MinBuZa.  Klik hier voor de link.

No comments yet.

Leave a Reply