Review: Sprankelend China Kerst Café met Lieve Joris

Lieve Joris

Lieve Joris

Aan de hand van foto’s schetste auteur Lieve Joris tijdens het laatste door Guanxi.nu georganiseerde China Café van dit jaar haar omzwervingen door Afrika en China. Zij vatte in levendige taal haar in 2013 verschenen en bekroonde boek ‘Op de vleugels van de draak’ samen.

Immer op zoek naar personages die stereotype beelden weerleggen, vertelde zij over haar manier van werken die gericht is op het zo dicht mogelijk komen tot de kern van de mensen die zij beschrijft. Afstandelijkheid is een vreemdeling voor haar. Zo vertelt zij hoe zij in Dubai een ‘commerçante’ volgt die druk bezig is spullen uit China aan te kopen en hoe een bevriende Afrikaanse handelaar haar verzoekt een T-shirt aan te schaffen, zogenaamd voor haar echtgenoot, met het doel het kledingstuk elders goedkoper na te laten maken.

kerstcafe met Lieve Joris

vlnr.Kiki Liu,Joke Bruynzeel, Lilian Kranenburg, Lianne Baaij, Lieve Joris, Desiree van de Ven (Gemeente Utrecht) en Shasha Liu

Haar nieuwsgierigheid leidt tot observaties over hoe men in Afrika aankijkt tegen Chinezen en deze op hun beurt tegen Afrikanen, met name de kleine ondernemer, de gelukszoeker, de man of vrouw die op basis van eigen keuzes besloten heeft zijn/haar heil te zoeken buiten de eigen landsgrenzen. Zo is het boek de weerslag van haar ontmoetingen met Chinezen en Afrikanen in zowel China als op het Afrikaanse continent. Werknemers van grote Chinese staatsbedrijven die zich bezig houden met infrastructurele en mijnbouwprojecten komen hier nauwelijks aan bod.

In China logeert zij bij Chinese families, drinkt een alcoholische elixir versterkt met de sappen van een slang. Zij leert Afrikanen kennen die zich de Chinese taal en cultuur machtig hebben gemaakt en de wijsheden van Laozi weten te reciteren. Gemengde huwelijken tussen beide, ofschoon nog tamelijk uitzonderlijk, zijn in Guangzhou te vinden en de auteur toont hiervan in haar presentatie een gelukkig koppel met twee wolken van Chinees-Afrikaanse kinderen. Maar ook raakt zij bevriend met Chinezen die zich in eigen land niet langer helemaal thuis voelen en van Afrika hun home hebben gemaakt: een greep uit het arsenaal van zeer diverse kennismakingen en vriendschappen die op natuurlijke wijze in elkaar overgaan.

Stuk voor stuk zijn deze ontmoetingsanekdotes sprankelende sterren aan het firmament van onderlinge uitwisselingen tussen Afrikanen en Chinezen. Voor wie meer wil weten over wat er in de onderstroom van de grotere trends tussen China en Afrika plaatsvindt, is “Op de vleugels van de draak” een representatief en fijn werk, en daarom een mooi cadeau voor onder de kerstboom.

Deze lezing werd gesponsord door de Gemeente Utrecht. Blog verscheen eerder op de homesite van Guanxi.nu.

Lieve Joris, Op de Vleugels van de draak, Uitgeverij: Atlas Contact, Paperback, 320 blz., ISBN 9789045024615, september 2013, €19,95

Lilian Kranenburg, eigenaar ChinaMoves en co-voorzitter Guanxi.nu

No comments yet.

Leave a Reply